2015. augusztus 31. | By: Ladybird

Samantha Shannon – Csontszüret 1. – Csontszüret

Ez egy fantasztikus, egyedi és magával ragadó történet! Semmi máshoz nem hasonlítható, egészen sajátos világot sikerült létrehoznia az írónőnek, ami magába szippant és nem ereszt.



Samantha Shannon – Csontszüret 1. – Csontszüret


2059. Scion London. 
Paige Mahoney látszólag egy átlagos tizenéves lány, aki titokban egy alvilági szervezetnek dolgozik. Kisstílű lopások helyett ő nagyobb tétben játszik. Paige egy álomhacker, aki feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Mindezt pénzért. Egy nap azonban sötét és gonosz erő keríti hatalmába… beláthatatlan következményekkel 
Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a paranormális bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A rephaiták belőlük toboroznak a hadsereget, hogy véghezvigyék titkos tervüket. Paige mentora és kiképzőtisztje Arcturus, a vérhitves, aki halálos ellensége az embereknek. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie mestere elméjébe, és fel kell fedni a titkát… 
A The Bone Season trilógia, akár a Mátrix és Az éhezők viadala, korunk nagy sagája. A könyveket immár 24 országban magas előlegért vették meg a legjobb ifjúsági-fantasy kiadók, a történetből készülő filmet a Hobbit stábja készíti, akár az új Twilight is lehet belőle.

Most, hogy a küszöbön a második rész kiadása, gondoltam, kezembe veszem az első részt is, de még előtte írok nektek róla. Nem is gondoltam, mennyire nehéz lesz ez, hiszen bár a Csontszüret egy remek könyv, nagyon nehéz róla írni. Annyi mindent kellene ismertetni ahhoz, hogy tökéletesen képet kapjatok a világfelépítésről, amibe a történet ágyazódik, amit egyszerűen lehetetlen spoiler nélkül leírni. És éppen ettől zseniális ez a könyv. Hihetetlenül részletes és kidolgozott a háttértörténet, a világ, amiben játszódik, és a karakterek is! Ha valaki eddig csak szemezgetett vele, az ne habozzon tovább, mert egy hihetetlen élménytől fosztja meg magát, ha tovább halogatja. Hogy miért? Azt mindjárt részletezem.

2059-ben járunk, egy alternatív világban, ahol Angliát néhány másik európai országgal együtt a Scion irányítja. Ez a szervezet könyörtelenül üldöz minden természetfeletti képességgel rendelkező embert. Márpedig azokból akad bőven. Paige is egy közülük, 19 éves, Scion Londonban él, és egy nagyon erős és különleges képességgel bír, álomjáró, aki képes kilépni a testéből és betörni mások tudatába, vagy ahogyan ezt a könyvben nevezik, mások álomplánjába. 
16 éves kora óta egy törvényen kívüli csoportnak dolgozik, ám ő nem ekként tekint rájuk, hanem a családjaként szereti őket. Ez a szervezet a Hét Pecsét, a szolgálataiért cserébe megvédi őt. Ám egy nap Paige egyedül indul haza tudós apjához és a metrón Scion "látókra" vadászó éjszakai szervezetének két tagjába botlik. Innen nincs menekvés. A lány halálra rémül, hiszen jól tudja, előbb börtön, majd a halál vár rá, pusztán azért mert az, aki. Ijedtében feltöri a két ÉBER tudatát és ezzel megöli őket. 

Az apjához menekül és megbeszéli a Hét Pecsét vezetőjével, hogy másnap reggel kitalálnak valamit, ám hajnalban eljönnek érte a vörös kabátosok, egy olyan osztag, akikről a lány még csak nem is tudta, hogy léteznek. Leszedálják és egy borzasztó helyre viszik rabszolgának.
Oxford
Itt egy egészen új világ nyílik meg számára. Kiderül, hogy az éter az emberek hanyagsága miatt megtelt lelkekkel, és a világunk és a Túlvilág közötti fátyol elvékonyodott, ezért veszélyes lények léptek át rajta keresztül az emberek világába. Ezek a lények, a rephaiták gyűjtik a látókat, hogy egy másik földönkívüli nép, az emiták elleni harcban használni tudják őket. Paige mestere a rephaiták uralkodójának, a vérúrnőnek a hitvese, Arcturus lesz. A férfi kifürkészhetetlen és veszélyes, bár a lánnyal jobban bánik, mint a többi rephaita a rabszolgájával. De mégis csak arra képzi ki, hogy a katonájuk legyen, akinek ezentúl élete végéig az életét kell kockáztatnia értük.
Paige nem akarja feladni a reményt, megpróbál küzdeni a fogva tartói ellen, ám a sokkal erősebb és fejlettebb tudással rendelkező fajjal szemben nem egyszerű harcba szállni. Ráadásul a vérúrnőnek a képességére fáj a foga, azt tervezi, hogy amint bizonyítást nyer számára, hogy a lány mire képes, azonnal megöli és a szellemét magához köti.
Paige látszólag tehetetlen, hiszen, ha nem fejlődik, akkor a fegyenctelepen úgy bánnak majd vele élete végéig, mint egy darab szeméttel, ha azonban igen, akkor a vérúrnő teszi örökös rabjává. 
Ám a lány harcol, küzd, megragad minden lehetőséget.

Nem egy könnyű olvasmány, több szempontból sem. Részben mert a világfelépítés meglehetősen bonyolult és egyedi, idő kell, mire az ember elkezdi megérteni, hogyan épül fel a társadalom és miként működnek benne a dolgok. Ehhez az elején sok-sok türelem kell, mivel olyan ömlesztve kapjuk a sok információt, hogy képtelenek vagyunk azt azonnal feldolgozni, megérteni. Azonban ahogy egyre jobban előrehalad a történet, egy idő után kezd minden egyre jobban kikristályosodni, és utána már zavartalanul el lehet merülni a regény világában. 
Másrészt azért, mert ez egy kegyetlen, kutyakemény világ! Mindenféle lágyságot és rózsaszín álomvilágot mellőz. Épp emiatt olyan meglepő és mégis magával ragadó. Fogalmad sincs, mire számíthatsz a következő oldalakon, egyszerűen csak sodor a lendület, még többet megtudni, még jobban beleásni magad a történetbe.

Hogy mi a titka ennek a regénynek? Talán, hogy amennyire az egy sci-fi esetében csak lehetséges, annyira realisztikus, valamint rendkívül fordulatos. 
Bevallom, egy eléggé zaklatott időszakban olvastam, de még ennek ellenére is, éjjel-nappal, amikor csak lehetett, időt szakítottam rá. Sokszor esténként már majd leragadt a szemem, mégsem hagyott nyugodni a könyv. Annyira izgultam Paige-ért, a szövetségeseiért, a barátaiért, hogy képtelen voltam hosszabb időre eltávolodni tőlük.
Aztán ott vannak a karakterei, akik abszolút szerethetők. Paige alakjával könnyű azonosulni, hiszen sok minden neki is új Scion Oxfordban. Emellett lenyűgöző, hogy annak a lánynak, aki törékeny és sebezhető, mégis olyan erő lakozik a szívében, olyan küzdőszellem, amivel képes felvenni a harcot a nála sokkal erősebb fajjal. Nagyon jó főszereplőt sikerült megalkotnia az írónőnek, egyszerre elveszett és talpraesett, egyszerre kedves, hűséges és szerető, ugyanakkor bármikor kész a küzdelemre, nem hunyászkodik meg. A szeretteiért kiáll, és a végsőkig küzd még a legreménytelenebb helyzetben is. Sokak számára válik támasszá a fegyenctelepen, és ezt csak a lelkierejének köszönheti.
No meg annak, hogy bízik a Hét Pecsét tagjaiban és sokszor a velük megélt emlékeibe kapaszkodik, azokból merít erőt, hogy képes legyen tovább menni, tovább küzdeni. Ilyen céltudatos főhőssel eddig ritkán akadt dolgom, bár néhányszor segítségre szorul, soha nem lankad. Nem vár a hősre, hogy megmentse.


Arcturus

Itt kell megemlítenem Arcturus alakját, igazán jó, titokzatos férfi karaktert sikerült összegyúrnia Samantha Shannonnak! A tipikus kifürkészhetetlen, kemény, erős és természetfeletti főhősről eleinte nem tudtam eldönteni, szeretem-e, de ez egy idő után már nem volt kérdés. A titkai még mindig érdekelnének, mint ahogyan a gondolatai is, azokból nem sokat kaptunk, de mivel hét részesre tervezte az írónő a könyvet, remélem szépen lassan majd csak jobban kibontakozik a jelleme.
Valahogy végig sejtettem, kicsoda Arcturus és mire készül, de az, ami abban a férfiben szunnyad mégis meglepett. Sajnos erről többet csak a rész végén kapunk, amit egy kicsit bántam, néha nagyon idegesített, milyen lassan csepegteti az információkat vele kapcsolatban az írónő.


Liss
A főgonosz és csatlósai is érdekes figurák voltak, sajátosak, elbizakodottak. Egy olyan természetfeletti fajtól, amiből ők származtak nem is várna az ember mást. Kicsit talán az zavart, hogy olyan irtó magasak voltak. Valahogy nehezen tudtam elképzelni őket emiatt. A kegyetlenségüket azonban nagyon érzékletesen ábrázolta Samantha Shannon. Elég félelmetesre sikerültek.



De meg kell említenem Paige barátait is, mind-mind egyéniségek, akik a zord világ ellenére is képesek szeretni, összefogni, egymásért vagy egy célért küzdeni, de akár még fel is áldozni magukat. Egyetlen emberen, Daviden nem tudtam csak kiigazodni, sejtem a titkát, de jó lett volna, ha fel is fedi Paige előtt. Sebaj, hátha a második részben megteszi.



Spoiler nélkül azt hiszem nehéz lenne összefoglalni, miről is szól a történet. Így csak egyetlen dolgot mondhatok, nekem nagy kedvencem lett, és aki szereti a sajátos, jól kidolgozott világfelépítéssel megáldott regényeket, az imádni fogja ezt is, csak türelemmel olvassa az elejét és hagyja, hogy a könyv elragadja egy csodás és hátborzongató világba.


  



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése