2015. április 15. | By: Ladybird

Marie Lu - Legenda 1. - Legenda

Hihetetlenül izgalmas, pörgős sztori nagyon jó karakterekkel. Ezt a sorozatot is kerülgetem már néhány éve, de ki tudja miért, mindig halasztgattam. Pedig... abszolút kedvenc lett ez a rész! Ha a többi is ilyen jó lesz, akkor Marie Lu is belép a kedvenc íróim táborába  belátom nem túl megtisztelő cím, de attól még az enyém.




Marie Lu - Legenda 1. - Legenda

A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. 
A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. 
A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. 
Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.



A jövőbeli Amerikában játszódik a történet, ahogyan azt már a fülszöveg is elárulta, az ország két részre szakadt, a katonai állammá avanzsált Köztársaságra és a rejtélyes Kolóniákra. Ezek természetesen harcban állnak egymással.
June és Day, a két főszereplő ellentétes oldalon állnak, bár mindketten a Köztársaságban élnek. Ám az útjaik egyszer csak keresztezik egymást.

June Iparis jómódú családban nőtt fel, a szülei nagy szolgálatot tettek a Köztársaságnak, ám még egészen kiskorában meghaltak. A bátyja, Metias nevelte fel ezek után. Metias a hadsereg egyik századosa. Igazán szerethető karakter, imádja a kishúgát, emellett fantasztikus hekker és kemény katona.
June azonban igazi kis bajkeverő. A Próbán, amelyen mindenkinek át kell esnie 10 éves korában, maximális pontszámot ért el, ezért ő a hadsereg leendő reménysége. 15 éves korára elvégzi az egyetemet, és már magát tesztelgeti kockázatos és természetesen nem szabályszerű edzéseken. Nem szereti a parancsokat, szeret önállóan gondolkodni és cselekedni. Így nem is csoda, ha a történet elején rögtön bajba kerül egy ilyen saját edzésprogram kapcsán. Az a célja, hogy legyőzze Dayt, a kiskorú bűnözőt, akinek a képességei legendásak. Persze gazdag lányként, amíg iskolába jár nem nehéz megúsznia az ilyen balhékat. Egyrészt mert mindenki tudja, hogy a lány egy zseni, másrészt pedig az elit mindig is élvezte azt a kiváltságot, hogy nem kérték komolyan számon a tetteit.

Egy nap azonban történik valami, amitől egykettőre felnő a lány. Egyik este Thomas, a testvére egyik barátja és bajtársa bekopog hozzá, hogy elmondja, a hírhedt bűnöző, Day megölte Metiast. A bűnözőzseni, akinek a tetteit a lány mindig is csodálta, egyszerre a legfőbb ellenségévé válik. Azon az éjszakán Jameson ezredes, a testvére felettese felkéri Junet, hogy csatlakozzon a csapatához, és azonnal meg is kapja az első megbízását, fel kell kutatnia Dayt. A lány elszántan indul a fiú nyomába, de hogy mi mindenre bukkan az útja során, arra maga sem számít.

Day, vagy más néven Daniel Altan Wing, szegény családban nőtt fel a Köztársaság egyik szegénynegyedében. Két testvére van, akik közül ő a középső, az idősebb John, a fiatalabb Eden. Az apja, aki katona volt meghalt, amikor Day még kicsi volt. Így a testvéreivel és az anyjával élt.
10 évesen, mint minden gyerek, ő is részt vett a Próbán, ám elbukott. Ezek után elhagyta a családját  amire jó oka volt, hogy mi, az kiderül a könyvből  és bűnözővé vált. Olyan bűnözővé, akiről senki nem tudja, pontosan hogy néz ki, mert az átváltozás nagymestere, és aki segít másokon, aki felkarol egy árva utcagyereket, aki a távolból is gondoskodik az anyjáról  aki nem mellesleg úgy tudja, középső fia meghalt  és a testvéreiről.
Amikor kitör a járvány a családja szegénynegyedében és a kistestvére megfertőződik, mindent megtesz, hogy gyógyszert szerezzen neki. Ennek kapcsán találkozik előbb Metiasszal, majd Junenal.

A történet hihetetlenül izgalmas, fordulatos. A cselekmény töredékét sem árultam el az imént, ez csupán a kezdő szituáció. Ami ezután jön, az elképesztő! Titkok, ármánykodás, veszélyes helyzetek, nagy döntések, szövetségkötések, csalódások és sok-sok akció.

June az első róla szerzett benyomásaim ellenére cseppet sincs elkényeztetve. Magától értetődőnek veszi ugyan, hogy az élete olyan, amilyen, hogy az asztalán heverő kristálypohár többe kerül, mint a szegénynegyedbeliek fizetése, de hihetetlenül hamar alkalmazkodik a bűzös sikátorok és leomlott falú házak világához is. Nem nyavalyog, nagyon jól küzd, és nem csak az eszére, de a szívére is hallgat, ha nehéz helyzet előtt áll. Amin talán nem is kellene meglepődnöm, mivel egy katonai államban nevelkedett. A testvére Metias pedig rendkívül jó munkát végzett vele, a lány képességei mellé a saját tudását is átadta.

Az írónő blogjáról származó képeken nagyon jól lehet látni a kontrasztot June és Day világa között.

Day... Hát ő nagy szerelem részemről! Igaz, hogy csak tizenöt éves, de valami fantasztikus fiú. Olyan dolgokra képes, amikre felnőtt férfiak sem. Igazi vezető alkat, bár egyelőre magányos harcosként látjuk csak, de abszolút el tudom képzelni akár még az ország élén is. Nem egy megalkuvó alkat, büszkén visel minden megaláztatást, nagyon gondoskodó, teli van szeretettel. A képességei is megvannak ahhoz, hogy igazán nagy ember váljon belőle, fantasztikus a megfigyelő képessége, minden részletre odafigyel, nincsenek előítéletei, és ha kell, hajlandó feláldozni magát másokért.

A mellékszereplők is jól kidolgozottak. Az édes kis Tess, aki az életét is odaadná Dayért, John, aki a családjáért bármire képes, és Metias, aki valódi meglepetés a regényben. Már a könyv elején éreztem, hogy nagyon a szívemhez fog nőni, és hát, nem csalódtam.

A világ, amiben élnek pedig elképesztően kegyetlen! A hadsereg irányít az Első utasítására. A Kolóniákkal folytatott háború határoz meg mindent. Rengeteg a titok, amiknek egy része sejthető, a nagy részét azonban homály fedi  gondolom a történet további részeiben azokra is fény derül majd. A Kolóniákról például alig lehet tudni valamit, és a Köztársaság vezetője, az Első is elég titokzatos figura. Mindig érdekelt az ilyen történetekben, hogy hogyan alakulhatott ki az írók szerint egy olyan társadalom a mai szabad világ után, amiben az emberek nagy része elfogadja, hogy egyetlen ember irányít és az ő akaratának feltétel nélkül alá is vetik magukat. Az már csak hab a tortán, hogy micsoda kultuszt építenek fel köréjük. Szóval ennél a történetnél is érdekelnének a miértek.

A szerelmi szál aranyos és meghatározó, de azért nem csak erről szól a könyv, amiért hatalmas piros pont jár az írónőnek! Még ma bele is kezdek a második részébe, mivel ez egy 6 szíves könyv volt. Jövőre jön a belőle készült film is, hmmm, kíváncsi leszek rá.






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése