2019. augusztus 26. | By: Ladybird

Holly Black – A levegő népe 1. – A kegyetlen herceg



Fordulatos, kalandos, izgalmas könyv A kegyetlen herceg. Egyetlen problémám volt csak vele, hogy a folytatás még nem elérhető magyarul, de remélem, hamarosan érkezik, mert addig tűkön ülök.




Holly Black – A levegő népe 1. – A kegyetlen herceg


Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.

Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.

Hagyd, hogy elbűvöljön!

Könyvmolyképző | Moly


Ahogyan azt már írtam, nagyon ütősre sikerült az első rész. Gyakorlatilag két nap alatt kiolvastam, ami elég nagy dolog egy éjjel is óránként ébredő gyerek mellett. Éljen a fogzás! 
De visszatérve a könyvhöz, Holly Blacknek a valaha olvasott legizgalmasabb és legvéresebb prológust köszönhetem. Kevés olyan regényt tudnék felsorolni, amelyikben az első oldaltól az utolsóig pattanásig feszült a hangulat, de A kegyetlen herceg ezek közé tartozik. 


Jude és Cardan
A történetet nagyon jól összefoglalja és bevezeti a fülszöveg, Jude élete nem csak játék és mese, pedig tündérek között tengeti az életét, sőt, az egyikük még a testvére is. Ám ezek a tündérek még csak távoli rokonságban sincsenek Csingilinggel, vagy egyéb mesebeli lényekkel. Ezt a világot áthatja a tündérpolitika, semmi sem történik benne ok nélkül, intrika a köbön. Ő pedig bosszúra szomjazik. Elsősorban a szülei meggyilkolását szeretné megtorolni, másodsorban pedig azt a sok bosszúságot és megaláztatást, amiben nap mint nap része van Cardan hercegnek és a sleppjének köszönhetően. Márpedig ez a bagázs nem kispályás, folyamatosan zaklatják Jude-ot, és itt nem egyszerű kis gimis ugratásokra gondolok. De szerencsére Jude sem egy nebáncsvirág, akivel csak úgy megtörténnek a dolgok. Nem egy áldozat típus. Felveszi a kesztyűt és gyakran maga húzogatja az oroszlán bajszát, de éppen ettől érdekes karakter. 

Ami a leginkább lenyűgözött a történetben, az az a részletesség, amivel az író bemutatja a tündérek világát. Elképesztően szép leírások vannak benne, aminek köszönhetően sokszor úgy éreztem, én magam is ott vagyok Jude mellett és átélem mindazt, amit ő. Érzem az illatokat, látom a színeket, az elképesztő lényeket és részese vagyok mindannak, aminek ő.

A másik, ami nagyon tetszett az az, ahogyan érzékelteti azt, mit is jelenthetett Judenak itt felnőni. Emberként a tündérek varázslatos világában, a szülei gyilkosának otthonában, egyszerre gyűlölve és szeretve a férfit, aki felnevelte. Ez a kettősség nagyot ütött. Végre nem csak a gyűlölet és a bosszúszomj jelenik meg, fantasztikusan árnyalta ezt Holly Black. 

És ha már itt tartunk, a többi szereplővel is hasonlóan bánik. Az első rész végére az volt az érzésem, hogy mindenkinek megértem a motivációját, azt, hogy hogyan vált olyanná, amilyenné. Talán csak két karakter esetében nem éreztem ezt, de egyébként teljes mértékben lubickoltam a történet összetettségében. Imádtam, hogy itt senki és semmi sem csak fekete vagy fehér, mindenkinek több oldala is van. Holly Black remekül árnyalta a szereplőit. A véres gyilkos is szerethető, és ő is szereti az övéit. És még a gőgös hercegecskének is megvan a maga oka arra, hogy kegyetlenkedjen, és hála Istennek nem mondvacsinált az indok. 

Ha összegezni kellene, azt mondanám, nagyon tetszett a regény az első betűjétől az utolsóig. És ahogyan azt már írtam, alig várom a következő részt, és amíg várok, elolvasom a regényhez írt novellát, ami a The Lost Sisters címet kapta, hátha kihúzom vele a megjelenésig. Aki szereti a tündéreket, annak kötelező olvasmány A kegyetlen herceg, aki pedig eddig nem kedvelte őket, annak meg azért ajánlom, hogy lássa, ilyen fantasztikus is lehet egy tündéres sztori.







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése