2016. január 3. | By: Ladybird

Dorothy Blog Award


Díjat kaptam Noémitől és Gabótól, amit nagyon köszönök nekik, mivel sikerült igazán meglepniük! Az ünnepekben nem nagyon voltam netközelben, és amikor végre eljutottam a molyra, leesett az állam, nagyon, nagyon jól esett. 

Mint minden díjnak, úgy ennek is vannak szabályai, szóval jöjjenek most ezek:

1. Köszönd meg a díjat és tedd ki, hogy kitől kaptad!
2. Írj egy rövid kis szösszenetet az illető blogjáról!
3. Írj 12 dolgot a saját blogodról!
4. Válaszolj 12 kérdésre!
5. Tegyél fel 12 kérdést!
6. Küldd tovább a díjat azoknak, akiknek szeretnéd!

Noémit már azóta ismerem, hogy elkezdtem blogolni, eleinte a Kis Könyves Bloggerek csoportban blogoltunk együtt, később pedig átvette Amalthyatól a Book Bloggers' Challenget, szóval egyre több szállal fonódik össze a mi kis blogos kapcsolatunk. Nagyon szeretem a stílusát, és azt, ahogyan szavakkal ki tudja fejezni a lelkesedését egy-egy kedvenc könyve kapcsán.

Gabót is már a kezdetek óta olvasom, és nagyon szeretem azt, amilyen könyveket olvas, nem a most divatos tucatregényeket, hanem komolyabb témájúakat. Mindig érdekes arról olvasni, hogyan lát egy-egy történetet férfiszemmel. Bevallom sok könyvre az ő értékelései hívták fel a figyelmem.


Íme a 12 dolog a blogról:

1. Kicsit több mint egy éve indult, és bevallom őszintén, nagyon féltem belevágni, mivel teljesen spontán jött az ötlet. Egyik nap kitaláltam, megnéztem pár cikket arról, hogyan és miként érdemes belefogni, és milyen felületen, és másnap már meg is nyitottam.

2. Egyáltalán semmit nem értettem a kezdet kezdetén a blogfelület kialakításához, sem a képszerkesztéshez. Aztán a codeacademyn elvégeztem egy html tanfolyamot, és mára már legalább ahhoz értek egy kicsit. A hangsúly a kicsin van.

3. Régebben sokat írtam. Novellákat, cikkeket, amik szakmai felületeken és újságokban meg is jelentek, de már vagy 7-8 éve nem írtam egy sort sem. A blog nagyon jó lehetőség arra, hogy esetleg újra belerázódjak az írásba. 

4. Nehezen találtam rá erre a designra, és nem is vagyok vele maradéktalanul elégedett, de egyelőre ez marad egy darabig. Addig biztosan, amíg nem találok valamit, amibe beleszeretek. Ugyanis mindig mindent az alapján választok ki, vagy vásárolok meg, hogy beleszeretek-e első látásra. 

5. Rengeteg ötletem van, amit néhány blogger barátommal meg is osztok. Ugyanis képes vagyok gondolkodás nélkül fejest ugrani abba, ami iránt lelkesedem, és néha kell valaki, aki megfékezhet, vagy reálisan láthat dolgokat. Ezek közül néhányat a Kis Könyves Bloggerekkel készülünk megvalósítani, néhány pedig saját projekt lesz.

6. A blogomnak köszönhetek egy nagyon-nagyon jó barátot, akivel egymást csak BBF-nek nevezünk, ami a  Best Blogger Friends rövidítése. Mindig azt hittem, hogy képtelen vagyok virtuális felületen ismerkedni és barátkozni, de az élet erre rácáfolt, ugyanis a férjemet is online ismertem meg, és mára már jó pár barátomat is a blognak, illetve különböző könyves oldalaknak köszönhetem.

7. Jelenleg az adaptációs bejegyzések a legnépszerűbbek, ezért mostanság elgondolkodtam azon, hogy több filmajánlót írnék, de erre elég nehéz rávennem magam, mivel nagyon nehéz spoiler nélkül írni róluk. Így ezt még alaposan végig kell gondolnom, mielőtt belevágnék.

8. Tervezek a jövőben néhány nyereményjátékot, de egészen biztosan nem lesz sok, mivel nem akarom, hogy csak azért kattintsanak a blogomra, mert nyerhetnek. Jobban szeretném, ha a tartalom vonzana ide olvasókat, de ehhez még úgy érzem, sokat kell fejlődnöm. 

9. Próbálok nem a most divatos könyvekről írni, bár tudom, hogy a legtöbben azokra kíváncsiak, helyettük inkább olyanokról írok, amik igazán érdekelnek. Régebben mindig úgy definiáltam magam, hogy fura vagyok, mivel az ízlésem teljesen egyedi. Persze vannak időszakok, amikor majd megveszek egy-egy sablonos tiniregényért, de azért ezekből soha nem lesz sok a blogon.

10. A jövőben több angol nyelvű könyvről tervezek írni, mivel nagyon sokat olvasok így is, de ezekről az elmúlt évben nem nagyon írtam. Ezen szeretnék változtatni.

11. Ebben az évben szeretném bővíteni a blog kínálatát gyermekkönyvekkel is, bár még egyelőre nem tudom, hogyan is kezdjek hozzá. :) Tudom, tudom, talán azzal, hogy veszek egyet.

12. Nagyon szeretek blogolni, ez afféle szenvedély a részemről! Azon vagyok, hogy ez a blog tartalmán és kinézetén is meglátsszon.



Noémi kérdéseire a válaszaim:


1. Mi a jövő évi olvasmánylista terved?
Huhh... Hát idén nem tervezek, mert ismerem már magam annyira, hogy nem bírom az efféle megkötéseket, még ha azokat magam is állítom fel magamnak. Ezen a téren jobban szeretek sodródni. 

2.  Csinálsz-e valamilyen kihívást a jövő évben? (mint például az idei 2015-ös volt)
Eddig nem terveztem, de épp most találtam rá Miamona 2016-os Reading Challenge-ére, aminek képtelen voltam ellenállni. Szóval talán ebbe belevágok. Illetve továbbra is részt veszek a Book Bloggers' Challengen.

3. Tervezel-e valamilyen nyereményjátékot szervezni?
Igen, tervezek, mivel azt gondolom, jó egy kicsit kedveskedni az olvasóimnak, de egészen biztosan nem lesz belőle sok, ennek miértjét már kifejtettem. 

4. Idén milyen új írót ismertél meg?
Huhh, nagyon sok új írót ismertem meg, különösen a magyar íróknak örülök nagyon, Benyák Zoltánnak, Holden Rose-nak, Csabai Márknak, Körmendi Zoltánnak, Juhász Istvánnak, Hercsel Adélnak, Leitner Olgának, Nagy-Rakita Melindának és Ujházy Kolosnak (az ő könyvének az értékelése hamarosan érkezik). És már alig várom, hogy idén még többeket ismerhessek meg.

5. Melyik volt az idei legrosszabb olvasmányod?
Idén sok könyvet félbehagytam, mert nem voltam képes tovább kínozni magam velük. De van egy olyan könyv, amit ugyan végigolvastam, de végül nem írtam értékelést róla, mivel a szerkesztője kiakadt azon, mennyire nem tetszett nekem. Címet inkább nem írok, mert elegem van a vitákból, amit meg akartam osztani ezzel kapcsolatban, az benne van a Goodbye 2015 című posztomban.

6. Melyik könyvben csalódtál a leginkább? Akár pozitívan, akár negatívan.
Húúú... Azt hiszem S. J. Watson - A másik én című könyvében csalódtam a leginkább, talán túl sokat vártam tőle, mivel nagyon rá voltam kattanva. Racionális szemmel nem volt rossz, de sajnos elég hamar rájöttem a megoldására és a borzongás így elmaradt.
Pozitívan pedig Benyák Zoltán - Csavargók dala és a Twister Kiadó könyveiben. Imádtam őket! 

7. Szeretnél változtatni valamiben a jövő évben a blogod kapcsán?
Igen, szeretném megtalálni neki azt a külsőt, amivel maximálisan elégedett lehetek. És tervezek új rovatokat is, csak még nem tudom, képes leszek-e megvalósítani őket.

8. Ha lenne választásod, hogy könyves boltban dolgozz, vagy könyvtárban, melyiket választanád és miért?
Fogós kérdés. Egyszer egy rendezvényen egy könyvesboltos ismerősömnek besegítettem egy kicsit, és nagyon élveztem. Mivel elég jó a rábeszélő képességem, rengeteg könyvet adtam el, tulajdonképpen nem is volt nehéz, mivel már akkor is rengeteget olvastam, így nem volt nehéz könyvet ajánlani a vevőknek. Szóval ezt a melót biztosan nagyon élvezném. De könyvtárosnak lenni meg azért lehet jó, mert ha beleszeretek egy könyvbe, ami nálam nem ritkaság, kikölcsönözhetem, vagy az üres órákban akár a helyszínen ki is olvashatom. Ezért képtelen vagyok választani közülük... 

9. Milyen könyveket tervezel a polcodra szerezni?
Van egy Kívánságlistám a molyon, amire azokat a könyveket teszem, amiket mindenképpen szeretnék beszerezni. Ez a lista nagyon-nagyon meg van húzva, emellett még van vagy 2000, amit szeretnék. Ezen a téren olyan vagyok, mint Gombóc Artúr a csokikkal.

10. Ha választhatnál egy könyvet, hogy egy pontját máshogy írhass meg, melyik lenne az és miért?
Rengeteg könyvnek realistábbá tenném a végét. Nem szeretem az erőltetetten szirupos happy endeket, főként ha a szereplők rengeteg mindenen mentek keresztül. Már gyerekkoromban sem értettem, miért kell mindennek HEA-val végződnie.

11. Melyik könyvedre vagy a legbüszkébb és miért?
Mindre büszke vagyok és mindet imádom!

12. Melyik bejegyzésedre vagy a legbüszkébb és miért?
Na, ez nehéz kérdés... Talán a Könyves Programok Könyvmolyoknak rovatomra, és azokra a bejegyzésekre, amikben elég bátor voltam ahhoz, hogy az életemből is megosszak szösszeneteket, mivel ez elég nehezen megy nekem.



Már értem, miért tartott Gabó kávészünetet, még mielőtt a második 12 kérdésére is válaszolt volna, kicsit kimerültem mire ideértem. 
És most jöjjenek Gabó kérdései!

1. Mi volt az első recid? Melyik kiadó könyvéről írtál először recit?
Trükkös kérdés. Mivel az első recenziómat a Holdárnyék oldal egyik játéka kapcsán írtam. Nagyon-nagyon örültem, amikor megkaptam A.M. Aranth - Cleadur - Dobszó a ködben című könyvét és írhattam róla. De ez akkor egy egyszeri dolog volt. Aztán a következő recimet az Athenaeumtól kaptam, amikor Blanka kiírta, hogy bloggereket keres. Addig nem is próbálkoztam kiadóknál, így azt hiszem, ez a rám bólintás mindig emlékezetes marad a számomra. Náluk Jodi Picoult egyik regényéről, a Csodalányról írtam az első recenziómat.

2. Hogyan tudnád magadat jellemezni 5 mondatban?
Forrófejű, öntörvényű, kicsit bizonytalan. Akik lojálisak velem, azokkal én is az vagyok. Tudok titkot tartani. Sokat fecsegek. És egy kockához mentem feleségül, aki nem is különbözhetne jobban nálam, ezért viharos, ám nagyon szép kapcsolatban élünk egymással.

3. Hogyan képzeljünk el bejegyzés írása közben?
Évekkel ezelőtt megszoktam zajban és káoszban írni, így most is mindig abban írok. Képtelen vagyok csendben csinálni bármit is, ezért mindig szól valami, vagy zene, vagy a kedvenc sorozatom a háttérben, de van olyan is, hogy írás közben telefonálok vagy a férjemmel beszélgetek. Igen, tudom, nem szép dolog ez utóbbi, de ha egyszer belelendülök, akkor nem tudok és nem akarok leállni, helyette inkább több dolgot csinálok egyszerre.

4. Heti szinten mennyi időt fordítasz az oldaladra?
Sokat! Nem szoktam mérni, de rengeteget. Ha nem bejegyzést írok, akkor infókat keresek könyvekhez, írókhoz, vagy képeket gyűjtögetek Pinteresten.

5. Mi a legnagyobb sikerélményed a blogoddal kapcsolatban?
Az, hogy sokakat megismerhettem általa. Írókat, kiadókat, bloggereket, új barátokat. 

6. Mikor érezted azt, hogy kedveled az olvasást és már-már mániákus hobbiddá vált?
Egész életemben szerettem olvasni, de soha nem azt, amit előírtak számomra vagy elvártak tőlem. Korán megtanultam olvasni, így pontos életkort nem tudok mondani.

7. Van terved jövő évre miket olvasnál? Kérek három könyvet, amit biztosan el fogsz olvasni.
Olvasási listát ugyan nem tudtam hozni az egyik előző kérdésre, de hármat össze tudok kaparni. J.J. Abrams - S. című könyvét, Kae Westa - Karvalyszárnyon-ját és Rainbow Rowell - Fangirl-jét is egészen biztosan, ugyanis ezeket kaptam karácsonyra.

8. Magad miatt blogolsz vagy van egy célközönség, akinek az igényeinek kívánsz megfelelni?
Szerintem nem ciki bevallani, hogy magam miatt is csinálom, mert szeretek írni, de azért nagyon fontos az is számomra, hogy azok, akik talán már egy kicsit kinőttek a most divatos NA és YA regényekből, találjanak érdekes/értékes könyveket maguknak. Ebben szeretnék segíteni nekik.

9. Szoktál nagy, népszerű könyves oldalakat olvasni?
Igen, szoktam. Bár már nem olyan sokat, mint régen. Ugyanis a régi kedvenceim közül sokakban csalódtam, miután azt éreztem, hogy elfogultak az értékeléseik. De azért szerencsére vannak, akik még hitelesek. Viszont ettől függetlenül el kell ismernem, mindegyiküktől sokat tanultam és tanulok folyamatosan.

10. Ha befejezel egy könyvet, akkor rögtön értékelsz vagy kivársz, amíg leülepszik kicsit?
Ez nagyon változó, mivel van olyan, amikor annyira lelkes vagyok, hogy azonnal írni akarok róla, és van, amikor muszáj egy kicsit kiszellőztetni a fejem, mert nehéz kilépnek az adott könyv bűvköréből.

11. Volt olyan könyves szereplő, akivel cserélnél és belebújnál a bőrébe?
Nevetni fogtok, ki az. Nalini Singh - Angyali vadász sorozatából Elena bőrébe szívesen belebújnék, és nem Raphael miatt, hanem mert annyira ügyes harcos az a csajszi, amilyen én soha nem leszek. Nem vagyok egy sportos alkat, bár egész életemben vékony voltam, de valami hihetetlen, mennyire nem vagyok hajlékony és könnyed. Nem is beszélve arról, mennyire ügyetlen vagyok.

12. Melyik könyvhöz hasonlót vársz legjobban, ami az olvasáskor elementárisan hatott, de azóta sem találkoztál hasonlóval? 
Több ilyen is van. Rick Yancey - Az ötödik hulláma, Samantha Shannon - Csontszürete, Holden Rose - Howard Matheu különös esetei, és Benyák Zoltán Csavargók dala elvarázsolt és magával ragadott. Mind a maga nemében teljesen egyedi látásmóddal rendelkezik, szóval olyan élményekre vágyom, amikkel ezek a történetek megajándékoztak.



Akinek tovább szeretném adni a díjat:
Vicky, a Three Points of View bloggere

És íme az én kérdéseim!

1. Hogyan tudnád jellemezni magadat 5 mondatban?
2. Mit szeretsz a legjobban a blogolásban?
3. Tervezel valamilyen változtatást a blogodon mostanában?
4. Volt már részed negatív élményben a blogod kapcsán?
5. Van kedvenc kiadód, ha igen, melyik az?
6. Melyik a kedvenc műfajod?
7. Van olyan könyv, amivel ki lehetne kergetni téged a világból? Ha igen, elárulnád melyik?
8. Tagja vagy valamelyik könyvklubnak, vagy tervezed, hogy részt veszel valamilyen kihívásban idén?
9. Olvasol külföldi könyves blogokat, ha igen, melyikeket?
10. Vannak olyan bloggerek, akiknek a véleménye mérvadó számodra, amikor olvasnivalót választasz magadnak?
11. Melyik volt a legkülönlegesebb (témájában, kinézetében vagy bármi másban) könyv, amit valaha is olvastál? 
12. Volt olyan könyv az életedben, aminek kapcsán megváltozott a véleményed valamiről?







2 megjegyzés:

Vicky írta...

Még egyszer köszönöm a díjat:)

Ladybird írta...

Nagy örömmel adtam! :D

Megjegyzés küldése