2017. január 16. | By: Ladybird

Infók Veronica Roth Árnyak és jelek című könyvéről

Hosszú idő után új könyvvel jelentkezik az írónő, amely egyben egy új sorozat első része is. A Divertgent sorozatnak annak idején nagy sikere volt, ám a belőle készült film végül nem teljesítette be a reményeinket. Most minden rajongó lélegzetvisszafojtva várja, vajon mit hoz majd az Árnyak és jelek sorozat. Amerikában a napokban nagyon készültek rá az olvasók. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy rengeteg interjú és exkluzív információ jelent meg a könyvről. Ezekből szemezgettem most egy kicsit, és ezeket szeretném veletek is megosztani. Szigorúan spoiler mentesen!



Veronica Roth – Árnyak és jelek 1.  Árnyak és jelek


Egy rejtélyes áram által átjárt galaxisban mindenki különleges adománnyal születik. 
CYRA a shotet nép fölött uralkodó kegyetlen zsarnok húga, akit áramadománya fájdalommal és hatalommal ruház fel. A bátyja a képességeit kihasználva az ellenségei kínzására kényszeríti a lányt, ám Cyra nem csupán fegyver a testvére kezében: szívós, fürge és eszesebb, mint ahogy azt a zsarnok sejtené. 
AKOS egy földműves és egy orákulum nagylelkű fia Thuvhe fagyott bolygójáról, akinek hűsége a családja iránt nem ismer határokat, és akit különleges áramadománya védelmez. Miután Akost és fivérét ellenséges shotet katonák ejtik foglyul, kétségbeesetten küzd azért, hogy a testvérét kimenekítse – kerüljön bármibe. 
Akos Cyra világába kerül, és az országaik és családjaik közti viszály leküzdhetetlennek tűnik. Vajon segítenek-e egymásnak túlélni, vagy elpusztítják egymást? 
Az Árnyak és jelek Veronica Roth lenyűgöző története a barátság – és szerelem – erejéről egy váratlan adományokkal teli galaxisban.

Veronica Roth | Ciceró | Moly


.

Az írónő 12 évesen kezdte el írni ezt a történetet, és azóta számtalanszor átírta. Az eredeti verzióra már nem is emlékszik, olyan sok változat készült, csak az alap maradt ugyanaz: egy fiú, akit elrabol az ellenség, és aki rádöbben, hogy jobban vonzódik annak az országnak a kultúrájához, mint a sajátjához. A regény végül annak köszönheti, hogy elnyerte ezt a végső formáját, hogy öt évvel ezelőtt, miután összeházasodtak, a férjével öt hónapot éltek Romániában, és rengeteg barátot szereztek ott, valamint csodálatos élményként tartják számon.

A könyv eredeti címe Sojourn volt, ami valami olyasmit jelent, hogy Átmeneti tartózkodás. Ám ez nem igazán tükrözte a tartalmát, mivel többnyire a főhős megpróbáltatásairól, és nem magáról az utazásról szólt. A Carve the Mark viszont többször is elhangzik a könyvben, ezért lett ez a címe.

Míg a Divergent sorozat a jövőbeni Chicagóban játszódott, itt egy egészen új világot hozott létre Veronica Roth. Az írónő szerint ez volt a legnehezebb számára, mivel nem igazán az erőssége a világfelépítés. (Ettől függetlenül, remélem, jól sikerült neki.)
Nulláról felépíteni egy világot egyrészt felemelő  szerinte , másrészt irtó félelmetes. A legnagyobb segítséget Kristin Cashore blogja jelentette számára, ahol a Graceling írónője hasznos tanácsokat osztott meg a világfelépítést illetően. Az egyik ilyen tanács az volt, hogy bizonyos dolgokról már rögtön az elején döntsön, máskülönben később nagy bajban lesz.

Az Árnyak és jelek hősei saját nyelvvel is büszkélkedhetnek. Ahhoz, hogy az írónő meg tudjon alkotni egy teljesen új nyelvet, egy mesterséges nyelv generátort használt. Ezt a generátort olyan emberek készítették, akiknek az a hobbijuk, hogy hamis nyelveket hoznak létre.

A történetet egyébként a Dűne inspirálta. Ez volt Veronica egyik első sci-fije. De tanulmányozta Leigh Bardugo, Catherine Fisher és Kristin Cashore világfelépítését is. És lenyűgözte mennyire élethű világokat keltettek életre ezek az írók, ő is arra vágyott, hogy az Árnyak és jelek világa olyan legyen, amely azt az illúziót kelti, hogy mindig is létezett és ahová bármikor beléphet az olvasó.

Cyra (ő az egyik főhősünk) számára  ahogyan az a fülszövegből is kiderül –, az áram, amely átjárja, állandó fájdalommal jár, ezt a fájdalmat pedig másokra is ki tudja vetíteni. Az ötletet, hogy fájdalommal járó képessége legyen a főhősnek, Veronica ismerősei inspirálták. Több nőismerőse is endometriózisban szenved, ami sokszor pokoli fájdalommal jár, amit az orvosok rendre alábecsülnek. Ez elgondolkodtatta őt, milyen lehet úgy élni, hogy fájdalom irányítja és korlátozza az életed, és milyen nehéz olyan embert találni, aki ezt komolyan is veszi.
Cyra az elején nem tűnik erős karakternek, de mint minden olyan nő, aki kénytelen az állandó fájdalommal együtt élni, valójában nagyon is erős.


A történet nagyrésze a Thuve bolygón játszódik, amelyet hó borít. Itt két nép él, a thuve és a shotet. A shotet nép guberálásból él, újrahasznosítják a thuve nép dolgait. Élükön a zsarnok Rhyzek áll, aki nemcsak a népét sanyargatja, de a húgát is fegyverként használja a thuve ellen. Ezzel szemben a thuve egy békés nép, virágtermesztésből él. Ennél többet nem szeretnék elárulni, nehogy spoilerbe fussatok.

Annyit talán még elárulhatok, hogy az ún. áram az egész bolygót átjárja, és minden lakóját különleges ajándékkal áldja meg. Ez az ajándék azonban nagyban függ mind a gazdája jellemétől, mind azoktól a dolgoktól, amelyeket átélt. Emellett lesz a történetben egy orákulum is, aki látja minden ember végetét látja. Ez pedig meghatározza majd hőseink sorsát.

Ha további érdekességekre vágytok, akkor kattintsatok az Epic Reads oldalára, ahol többek között azt is megtudhatjátok, melyik szereplőnek, mi a különleges képessége.

Végezetül pedig jöjjön a könyv trailere angolul:



Forrásaim:


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése