2016. december 14. | By: Ladybird

2016 Disney mesébe illő lesz kihívás


Így az év vége közeledtével elkezdem kiértékelni az évemet, ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy a molyon futó kihívásaimat lezárjam. Nem sok kihívásra jelentkeztem idén, mert mindig tartok egy kicsit attól, hogy kényszeressé válik tőlük az olvasásom. Ugyanis szeretek akkor és azt olvasni, ami nekem tetszik, és mindennemű korlátozást elég nehezen élek meg. Ám ennek a kihívásnak nem tudtam ellenállni, már első látásra elbűvölt. 

Első blikkre talán nem áll közel hozzám, mivel a témákat tekintve inkább a romantikusok szerelmeseit vonzza be, én pedig nem sokat olvastam idén ebben a műfajban. De valahogy mégis csak sikerült a magam szájíze szerint teljesíteni. Ezek után már csak azt remélem, hogy az Egyszervolt könyvsarok bloggere, Noémi is elfogadja majd, akinek egyébként ezúton is köszönöm a kihívást!
1. Hamupipőke 


Ahol az árva lány megtalálja a szerelmet
Kolos könyve csupa-csupa szépség, pedig a téma elég sötét. Kincső, a főszereplő lány ugyanis nem csak árva, de hogy szeretett nevelőszüleiről gondoskodni tudjon, kénytelen külföldön állást keresni. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Így aztán prostituált lesz Hollandiában. A sors fintora, hogy épp itt, egy pihentető hétvége során ismeri meg élete nagy szerelmét egy távolra szakadt perui fiú személyében. 


2. Aranyhaj és a nagy gubanc 


Ahol a főszereplő lány egy rosszfiúba szeret bele

Ide kapásból két könyvet is tudok hozni, az egyik Kylie Scott: Play  Futam című könyve, ahol Anne, a felelősségteljes, ám sokszor kissé naiv lány, miután találkozik tini kora plátói szerelmével, Mallel, a Stage Dive rockbanda bajkeverő dobosával, szerelemre lobban. Ez egy könnyed kis regény, amiben minden, de minden klisé, ami a romantikusokra jellemző, előfordul ugyan, mégis az írónő stílusa és humora miatt élvezhető.
A másik viszont egy igazi "rémtörténet", amit bár már több mint fél éve olvastam, egyszerűen képtelen voltam róla írni, annyira felkavart. Ez Mira Sabo  Amíg elmúlik szerelmünk című könyve. El sem mondhatom mekkora hatással volt rám ez a könyv, éjszakába nyúlóan olvastam remegve az idegességtől, hogy ilyesmi bárkivel előfordulhat... Az nem kifejezés, hogy a főszereplő lány egy rosszfiúba szeret bele! Ez a pasi maga az ördög!


3. Mulán


Ahol egy jelentéktelen főszereplőből hős válik

Bár a legtöbb tinifilm és tiniregény így indul, én most mégsem ilyet hoztam. Az első két cím, ami eszembe jutott, Scott Hawkins  Az Égett-hegyi Könyvtár és Noah Hawley  Zuhanás előtt.
Az előbbi egy igazán kemény horror thriller, ami olyan zseniálisan van felépítve, hogy az ember annak ellenére, hogy viszolyog mindattól, amiről olvas, képtelen letenni. És aki csak a fülszöveget olvassa, az nem fogja érteni, miért éppen ezt választottam ebben a kategóriában, mivel Carolyn abszolút uralja a regényt, ám a regény végén kiderül, hogy olyan jelentéktelennek tartotta Apa és úgy általában mindenki a lányt, hogy még csak nem is sejtették, mire képes. (Ennél többet képtelenség erről mondani durva spoiler nélkül.)
Noah Hawley könyvében pedig a gazdag, befolyásos emberek közé keveredett lecsúszott festő válik hőssé, annak ellenére, hogy a legkevésbé sem várná tőle ezt senki.


4. Tarzan


Ahol egy más környezetből, országból, kultúrából, 
világból érkezett fiú segítségre szorul

Virág Emília  Sárkánycsalogatójára duplán is igaz, hogy olyan fiúról szól, aki egy másik világból érkezett, és segítségre szorul. Ugyanis az egész regény két világban játszódik, és először Béla lovag keveredik a mi világunkba, és a maga kis középkori miliője után, bizony elkél számára a segítség. Később pedig Józsi, az általunk ismert Budapest egyik léhűtője keveredik el a Hetedig Királyságba, ahol bizony nem akármilyen kihívások várnak rá.


5. Herkules


Ahol a lány nem szeretne szerelmes lenni, mégsem tud ellene tenni

Itt sem tudtam választani, ezért két könyvet is hoztam. Az egyik Tomor Anita  Álmodtam már rólad című romantikus kalandregénye, amelyben a főszereplő lány csalódott a férfiakban, ezért a legkevésbé sem szeretne egy szerelmi viszonyba bonyolódni, emellett pedig egy különleges utazást tervez Kambodzsába, szóval ideje sem lenne ennek a kapcsolatnak kibontakoznia. Hacsak nem arról van szó, hogy az utazás előtt épp azzal a férfival fekszel le, aki épp oda tart, ahová te, és a közös úticélon kívül más is összeköt vele.
A másik pedig Anne L. Green  Eltitkolt múlt című regénye, ami az év nagy csalódása volt számomra. Ám ebbe a kategóriába ennek ellenére is belefér. Ebben a történetben Lexie mindent megtesz, hogy ne essen szerelembe, és erre meg is van az oka, ám annak ellenére, hogy kézzel-lábbal tiltakozik Alex ellen, a férfi nem hagyja lerázni magát.


6. Jégvarázs


Ahol két testvér feltétel nélkül szereti egymást, 
és bármit megtesznek a másikért

No, és itt jön be az, ami miatt majdnem feladtam a kihívást, mert olyan igazán nagy odaadásról, és töretlen hűségről testvérek között nem igazán olvastam, persze lehet, hogy csak én gondolom túl a dolgot, és nem kell itt olyan nagy dolgokra gondolni. Azért, ha nagyon megerőltetem magam, akkor talán beleférhet Sarah MacLean  A csábítás kilenc szabálya című könyve, illetve csaknem a teljes sorozata. Itt ugyanis arról van szó, hogy a kicsapongó életet élő Ralston márki hajlandó lemondani a hódításokról és az általa oly nagyon szeretett botrányokról, csakhogy a féltestvérét, a kissé zűrös, ám hihetetlenül szerethető Julianát bevezethesse a társaságba, és férjhez adhassa.


7. Pán Péter


Ahol a főhősünk egy egészen más világba röppen

Egy fantasy rajongótól azt várni, hogy csak egyetlen ilyen könyvet mondjon, kínzás, mivel csaknem minden regényre, amit olvastam, illik ez a leírás. De hogy egy olyat mondjak, ami nem volt, és ki is fejezhessem a rajongásom a szerzőpáros iránt, hát Jodi Picoult és Samantha van Leer  Sorok között című regényét mondanám. Ha elolvassátok a fülszöveget, azonnal egyértelművé válik, miért ezt választottam. Többet pedig nem is mondanék, mert minden, amit mondok felhasználható ellenem, vagy simán csak spoiler.


8. A kis hableány


Ahol a különleges főszereplőnk másra sem vágyik, 
minthogy normális legyen

Ehhez a kategóriához is két könyvet hoznék, az első Veréb Emese  A Happy End után című regénye, amelyben a főhősnő volt egy baleset következtében elvesztette az emlékei egy részét, és semmi másra nem vágyik, csak arra, hogy visszakaphassa, és normális életet élhessen. Egy különleges fordulatnak köszönhetően hamarosan meg is kapja, amire vágyik, újra átélheti mindazt, amire nem emlékszik.
És képtelen vagyok kihagyni az év egyik legnagyobb meglepetését, Julia Lewis Thomson – Többek által című regényét! Az alaptörténet nagyon hasonló az előzőhöz, de mégis teljesen más fordulatot vesznek az események. 


9. Pocahontas


Ahol a két főhős között tiltott a szerelem

Első ránézésre, azt hittem, meggyűlik majd a bajom ezzel a kérdéssel, de aztán két történet is beugrott. Elsőként Amy Tintera  Reboot című regénye, aminek emlékére elő is tört belőlem a fangirl, ugyanis nagyon szerettem ezt a könyvet, és már alig várom a második rész megjelenését. Nos, szóval ebben a regényben két, elvileg érzelmileg halott gyilkológép között szövődik szerelem, pedig tilos közöttük mindenféle kötődés.
No, és ott van még Barczikay Lilla  Anyám teremtményei című regénye, amelyben egy pusztításra teremtetett démon és az őt megzabolázni hivatott különleges lány szerelme áll a középpontban. 


10. Hófehérke és a hét törpe


Ahol egy saját családtag a főgonosz

Két fantasyvel neveznék erre a kérdésre is. Az egyiket épp az imént említettem, mivel Barczikay Lilla  Anyám teremtményei című könyvére illik ez a leírás is, és még csak nem is spoiler, mivel ezzel indul az egész történet. Ugyanis Nita, a főszereplő nevelőanyja az oka minden kalamajkának, mivel a rábízott gyerekeken kísérleteket végzett, és megbabrálta a DNS-üket, hogy egy részükből gátlástalan gyilkológépeket, a többiekből pedig különleges képességű, ám szelíd teremtményeket hozzon létre.
És csak hogy ne érjen az a vád, hogy ugyanazt a könyvet hoztam két kategóriához is, megemlíteném még itt Lana Krumwiede  A kitaszított című ifjúsági regényét is. SPOILER Ebben a történetben a főszereplő bátyja az egyik főgonosz karakter. SPOILER VÉGE.


11. Macskarisztokraták


Ahol főhősünk messzire kerül otthonától, és másra sem vágyik, 
mint hogy haza jusson

Colleen Halverson  Throught the Veil című regénye ugrott be mindjárt elsőre. Ennek a könyvnek sikerült teljesen elvarázsolnia idén, és nagyon remélem, hamarosan valamelyik hazai kiadó is lecsap az írónő könyveire, mert egyszerűen kihagyhatatlanok a regényei! Elizabeth Tanner egy átlagos lány, aki rajong az ősi ír legendákért, ám amikor belecsöppen az általa annyira imádott mondavilágba, másra sem vágyik, csak hogy visszajuthasson a maga kis hétköznapi világába, és elfeledhesse mindazt, ami vele történt.


12. Aladdin


Ahol a gazdag lány egy szegény fiúba szeret bele

A végére pedig egy könnyed történelmi romantikus maradt, ami nagyon jól elszórakoztatott, amíg olvastam, ám így utólag azt kell, hogy mondjam, sajnos a könnyen feledhető kategóriába tartozik számomra. Ez Lisa Kleypas  Nem múló varázs című regénye, mely Lady Aline és az ő lovászfiúja története. Az alapfelállás nem éppen tipikus történelmi romantikus, lévén a lány gazdag, a fiú pedig szegény. 

Köszönöm szépen Noéminek ezt a kihívást, nagyon élveztem, és remélem, jövőre is kitalál majd valami dolgot, amiben részt vehetek majd.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése