2014. október 7. | By: Ladybird

Moira Young - Homokvidék 1. - Blood Red Road - Vérvörös út

Hogy megmeneküljön, küzdenie kell.
Hogy túléljen, vezetővé kell váljon.
Saba világa darabokra hullik, amikor az ikertestvérét, Lugh-t fogságba ejti négy kabátos lovas. Saba eldönti, hogy megmenti, ezért nekivág a Pusztítók által hátrahagyott törvényen kívüli sivár tájnak. Ez egy brutális világ, ahol Saba felfedez magáról pár meglepő dolgot. Vad harcos, ravasz ellenfél és mindenekfölött legyőzhetetlen túlélő. Egy Jack nevű fenegyerekkel és egy Szabad Sólymok nevű lány forradalmár csapattal Saba útnak indul, hogy megmentse a testvérét – és talán az egész világot.

Gyönyörűen megszerkesztett, szép nyelvezetű könyv. Imádtam!
A lehető legjobbkor talált meg. Épp olvasói válságban voltam. Úgy éreztem minden történet ugyanolyan, minden hősnő megmentésre vár, nincs új a nap alatt. Kedvetlenül vetettem hát rá magam erre a könyvre. Sok disztópiában csalódtam az elmúlt időben. Ez a könyv azonnal kigyógyított minden bajomból.

A könyv egy családdal indul, apa, az ikrek és a kishúg. A világ romokban, a lakóhelyük, Silverlake sivár, terméketlen, cseppet sem idilli hely. Elszigetelten élnek. Saba számára mégis teljes, mert az ikertestvérével, Lugh-val lehet, számára ő jelenti az egész világot. Az egyetlen, ami a boldogsága útjába áll a húga, Emmi. Saba őt hibáztatja az anyjuk halála miatt, és ennek minden egyes alkalommal hangot is ad. A sors fintora, hogy amikor lovasok jönnek és elragadják Lught, valamint megölik Saba apját, a lánynak nem marad mása, csak Emmi. 

  És ezzel el is indul a történet. Saba megadja apjának a végtisztességet, és azonnal indul is az ikertestvére után. Eltökéli, hogy minden áron megmenti. Nagyon céltudatos.
 Miután Emmi biztonságáról gondoskodik, útra kel. Ám a kislány épp olyan makacs és ragaszkodó, mint ő, így aztán hamarosan ketten néznek szembe a nehézségekkel. Sajnos nagyon hamar megtanulják, hogy nem bízhatnak meg senkiben. Eközben pedig a kettejük kapcsolata is fejlődésen megy át. 
Saba az úton felnő a világhoz, amelyben él. Ugyanolyan kemény lesz. Minden egyes gyenge percéért súlyos árat fizet. Moira Young nagyon szépen mutatja be Saba jellemfejlődését. Naiv lánykából kemény harcossá válik. Végre egy hősnő, akinek van esze és bátorsága. Aki elég erős ahhoz, hogy szembenézzen a problémákkal. Aki nem fél szövetséget kötni, ha arra van szükség, pedig talán nem is bízik igazán a szövetségeseiben. Imádtam, hogy a harcos lét nem lányregényekbe illő, hanem iszonyú testi és lelki megterheléssel jár. Nem rózsaszín, nem finomkodik.

A világ kissé misztikus, kissé apokaliptikus. Rejtély rejtély hátán. És ami hihetetlen, nem sok minden derül ki róla az első részben, de ez egyáltalán nem zavaró. Mert közben olyan érzelmi mélységek tárulnak elénk, amik épp annyira fontosak és magukkal ragadók, mint a rejtélyek. 
A szerelmi szál hihető és nagyon szép. Jack és Saba évődései nagyon tetszettek. 
Jack az egyik legszerethetőbb csirkefogó, aki az elmúlt időszakban az utamba akadt. Ravasz, vicces, lojális, és abszolút rosszfiú.
Nero a legeredetibb háziállat.
A Szabad Sólymok pedig… Nagyon tetszett a tettrekészségük.

Ez a könyv 5 csillagból 6-ot érdemel. Már nagyon várom a folytatást.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése