2015. február 23. | By: Unknown

Öt könyv, amit 2015-ben nagyon várok



Azt hiszem, minden könyvmoly ismeri azt az érzést, amikor év végén (vagy év közben) izgatottan nézi a kiadók oldalát, hogy következő évben milyen könyvekkel örvendeztetnek meg minket. Az idei év is sok olvasnivalót tartogat a számunkra. Elhoztam azt az öt (plusz egy :) ) könyvet, amit én idén izgatottan várok.


A fülszövegek saját fordítások, Julie Cross - Tempest című könyvének kivételével.
 
1. Mindy McGinnis - Not a Drop to Drink (Not a Drop to Drink 1.)


Lynn tudja, hogy mi minden jelent fenyegetést a tava számára: a szárazság, az, ha nem esik a hó télen, a prérifarkasok, és ami a legfontosabb, az emberek, akik innivalót keresnek. Gondoskodik róla, hogy bárki, aki a tava közelébe megy vagy szomjasan távozzon, vagy egyáltalán ne távozzon.
Bízva a saját képességeiben, Lynn-nek nincs szüksége arra a világra, ami a közeli mezőkön és erdőkön túl van. Az életét a túlélésnek szenteli, állandó feladata, hogy fát és vizet gyűjtsön. A tó védelme kitartást igényel, legalább is ezt tanította neki az anyja, amikor csendes órákon át puskával a kezükben a tetőn voltak.

Ám egyszer csak füst gomolyog fel a láthatáron, ami csak egy dolgot jelenthet: idegeneket. A titokzatos lábnyomok a tó körül, az éjszakai fenyegetések és a lövések világossá teszik számára, mit is akarnak, és hogy nem adják fel, amíg meg nem szerzik…

Kiadó: Cartaphilus 
Várható: 2015
Műfaj: disztópia
Miért várom: A könyv fülszövege határozottan megkapó. Mindig is közel állt hozzám  a disztópia műfaja és már régóta szemezgettem ezzel a könyvvel, így nagyon örülök, hogy kiadásra kerül. Sőt ha most a kezeim közé kaparinthatnám az is késő lenne. :) Azt hiszem kemény világ fog benne elénk tárulni, de kíváncsian várom. A Razorland trilógia a kedvencem ebben a műfajban. Igen tudom ez nem zombis, de határozottan várós könyv.


2. Leigh Bardugo - Siege and Storm (Grisa trilógia 2.)

A sötétség soha nem hal meg.

Miután az Igaz-tengerén keresztül vadászott, Alina-t kísértik azok, akiknek az életét elvette a Zónában, Alinának meg kell próbálnia kialakítania az életét Mal-lel egy ismeretlen földön. Rájön, hogy új életet kezdeni nem is olyan egyszerű, főként, mivel identitását, miszerint ő a Napidéző titkolnia kell. A múltja  vagy a végzete elől azonban nem tud sokáig elfutni. 
A sötétség egy rémisztő új erővel bukkan fel az Árnyzónából, és egy veszélyes tervvel, amely feszegeti a természeti világ határait. A hírhedt kalózhajó segítségével Alina visszatér abba az országba, amit elhagyott, és elszántan küzd azokkal az erőkkel, amiket összegyűjtött Ravka ellen. De miközben az ereje egyre nő, Alina egyre mélyebbre süllyed a sötétségbe, és egyre jobban eltávolodik Maltól. Ám valahogy választania kell az országa, az ereje és a szeretete között, ami mindig is vezette – vagy kockára kell tennie mindent a közeledő viharban.

Kiadó: Könyvmolyképző
Várható: 2015 
Műfaj: fantasy
Miért várom: Grisa trilógia első  része fantasztikus volt. Kicsit félek, hátha a második rész nem lesz olyan jó, mert mostanában sokat csalódtam a trilógiákban, de a félelem mellett jelenleg a várakozás izgalma sokkal erősebb. Nagyon remélem megtartják az eredeti borítót mint az első résznél is. (A dombornyomás mesés volt rajta.) A fordítás és a könyv díszítése is nagyon tetszett. Alig várom, hogy olvashassam Alina történetének a folytatását.


3. Amy Tintera - Reboot (Reboot 1.)

Öt évvel ezelőtt. Wren Conollyt háromszor mellkason lőtték. 178 perc után Reboot-ként tért vissza: erősebb és gyorsabb lett, emellett képes az öngyógyításra, és kevésbé érzelgős, mint volt. A Rebootok minél hosszabb ideig halottak, annál kevésbé lesznek emberiek, amikor visszatérnek. Wren 178 perce a leghalálosabb Reboot-tá tette őt Texas Köztársaságban. Most tizenhét éves és a HARC-ban (Human Advancement and Repopulation Corporation) szolgál, mint katona.
Wren munkájának kedvenc része az, amikor az újonc Rebootokat kiképezheti, de a legújabb újonca a legrosszabb, akit valaha is látott. A maga 22 percével Callum Reyes gyakorlatilag teljesen emberi. A reflexei túl lassúak, folyton kérdéseket tesz fel, és állandó mosolyával az őrületbe kergeti a lányt. Mégis van benne valami, ami miatt nem hagyhatja figyelmen kívül.
Amikor Callum nem hajlandó követni egy parancsot, Wren kap egy utolsó esélyt, hogy helyre tegye – vagy megsemmisítse. Wren még soha nem volt engedetlen ezelőtt, és tudja, ha mégis az lenne, őt is megsemmisítenék. De még soha nem érezte ennyire élőnek magát, mint amikor Callum közelében van.

A tökéletes katona mindig teljesíti a parancsot.

Kiadó: Maxim 
Várható: 2015
Műfaj: sci-fi
Miért várom: Miért ne várnám? Ütős kis sztorinak ígérkezik és nem tudnék csak úgy elsétálni mellette, ha a polcról kiabálna felém. A borítója kicsit slampos, de erre igaz a mondás, ne csak a borítója alapján nézd a könyvet, mert érhetnek meglepetések.(Kíváncsi vagyok, vajon megtartják a borítót vagy új köntöst kap?) Azt hiszem, itt is kemény világ tárulhat elénk, de akkor is tudni akarom, mit tartogat a könyv számomra.


4. Danielle Paige - Dorothy Must Die (Dorothy Must Die 1.)


Nem kértem ezt. Nem kértem, hogy hős legyek.
De amikor az egész életed elsöpri egy tornádó – veled együtt – nincs más lehetőség, mint menni utána, tudod?
Persze olvastam a könyvet. Láttam a filmet. Ismerem a dalt a szivárványról és a boldog kis kék madárkákról. De arra soha nem számítottam, hogy Óz így néz ki. Egy egy olyan hely, ahol a jó boszorkányokban nem bízhatsz, és talán a gonosz boszorkák a jófiúk, a szárnyas majmok pedig  fellázadnak.
Van ott még egy sárga macskaköves út is – az azonban egyenesen omladozik.
Mi történt? Dorothy.
Azt mondják talán Ózhoz akart visszajönni.
Azt mondják a hatalom a fejébe szállt.
És most senki sincs biztonságban.
A nevem Amy Gumm-és egy másik lány vagyok Kanses-ből.
Besoroztak a Gonosz elleni Forradalmi Rend-be.
Arra képeztek ki, hogy harcoljak
És van egy küldetésem.

Kiadó: Gabo
Várható: 2015
Műfaj: fantasy
Miért várom: Utálom Óz, a csodák csodájá-t. Nem tudom megmagyarázni, miért. Sem könyvben, sem filmben nem szeretem. Soha nem bírtam se végig olvasni, se végig nézni. Amikor a fülszöveget elolvastam, tudtam, ez egy kifordított Óz sztori és én nagyon is olvasni akarom.  A borítóval nem vagyok kibékülve. Irtó béna. Szeretem, ha egy fantasy nem megszokott és ilyen típusú történettel még nem találkoztam. Nagyon remélem, hogy nem fogok csalódni és hamarosan a könyvespolcomon tudhatom.



5. Julie Cross - Tempest (Tempest 1.)


2009-et írunk. A tizenkilenc éves Jackson Meyer átlagos srác: egyetemre jár, barátnője van… És képes rá, hogy időutazást tegyen. De nem úgy, ahogy a filmekben látjuk – az ugrásai után semmi sem változik a jelenben, mindez csak ártatlan szórakozás. Egészen addig, amíg egy napon idegenek nem támadnak rá és a barátnőjére, Hollyra, aminek az a vége, hogy a Jacksonnal folytatott küzdelem után lelövik Hollyt. Jackson rémületében véletlenül visszaugrik az időben két évet. 2007-ben találja magát, de ez az időugrása különbözik a korábbiaktól. Ezúttal 2007-ben ragad, nem képes ismét a jövőbe jutni.
Jackson mindenáron szeretné megmenteni Hollyt, de nem tud visszatérni a saját életidejébe (a hazai bázisába), ezért amit csak lehet, igyekszik megtudni a képességéről. Eközben életében – ismét – először találkozik Hollyval. Az ugrásai alkalmával szerzett ismeretek alapján idővel rájön, hogy amit a családjáról, a hátteréről tud, az mind csak látszat.
Csakhogy hamarosan keresni kezdik a múltban a férfiak, akik 2009-ben lelőtték Hollyt. Ők az Idő Ellenségei, és semmi sem szab gátat abbéli törekvésüknek, hogy visszavigyék – vagy megöljék – ezt a különleges képességekkel rendelkező fiatal időutazót. Jackson összerakja az apjáról, az Idő Ellenségeiről és a magáról begyűjtött darabokat, és el kell döntenie, mennyire elszánt abban, hogy megmentse Hollyt.

Kiadó: Könyvmolyképző 
Várható: 2015 március
Műfaj: fantasy
Miért várom: Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány jó időugrásos könyvet olvastam. A fülszöveg megkapó, meg kell hagyni, a borító is tetszetős. Vajon a tartalma is az lesz? Remélem, mert igen viszket a kezem, hogy megkaparinthassam. Érdekesnek tűnik a sztori. Nem egy tipikus fantasy-nak ígérkezik. 


+1. Josh Malerman - Bird Box

A legtöbb ember oda sem figyelt a szörnyű hírekre. De ők túl gyakori vendégek lettek, túlságosan is valóságosak. Aztán elkezdődtek azok a dolgok az utcákon. Aztán megszűnt az internet. A tévé és a rádió elhallgatott. A telefonok nem csörrentek meg többé. Többé már nem tudtunk kinézni. Malorie úgy neveli a gyermekeit, ahogyan tudja; odabenn. A ház csendes. Az ajtók zárva, a függönyök behúzva, matracokkal vannak eltorlaszolva az ablakok. Ők odakinn vannak. Talán Malorie beengedhetné őket. A gyerekek az étkezőn túl a hálószobában alszanak. Hamarosan fel kell hogy ébressze őket. Hamarosan be kell kötnie a szemüket. Mert ma el kell hagyniuk a házat. Ma kockára kell tenniük mindent.


Tartsd csukva a szemed minden áron! Ha meglátod őket, véged.

Kiadó: Fumax
Várható: Könyvfesztivál
Műfaj: posztapokaliptikus
Miért várom: Amikor Ladybird először mutatta, hogy megjelenik a könyv, én már akkor izgatott lettem. Ez egy tipikusan olyan könyv, ami nagyon nekünk való. Nagyon remélem nem csalódunk. Vajon azt pozitívumnak foghatjuk fel, hogy a filmjogok egyből elkeltek? Jó tudom, más a film és a könyv, de azt hiszem azért valamit ez is jelent. Abban biztos vagyok, hogy egy példány az enyém lesz a Könyvfesztiválon.

4 megjegyzés:

RavenS írta...

A Reboot az nálam is nagyon várós! :)

Olívia írta...

Sziasztok!
Köszönöm, hogy felírtátok a blogotokat a listámra, nagyon örültem neki!
Nem mindegyik általad említett könyvet ismertem, viszont annak nagyon örülök, hogy a Dorothy Must Die és a Bird Box megjelenik magyarul. Ha rájuk kerül a sor a várólistámon, valószínűleg angolul fogom őket olvasni, de nem hátrány, ha mikor kritikát írok róluk, az emberek tudni fogják, miről van szó. :D
Kicsit később mindenképpen körülnézek alaposabban itt nálatok, és igyekszem majd hozzászólást is hagyni. :)
További jó blogolást! ^^
Olívia

Ladybird írta...

Szia Olívia!

Örülünk, hogy itt jártál, és várunk vissza. Láttam, hogy nagyon sokan belinkelték magukat az oldaladra, így elég sok olvasnivalód lesz. :) Nagyon tetszett ez a kezdeményezés. Ez a barátságos hozzáállás mások blogjához sajnos mostanság kuriózum, de lehet, hogy csak én fordultam meg olyan helyeken eddig, ahol nem ez volt a trend. Így én is végignézem a többiek blogját és igyekszem nyomot is hagyni náluk és nálad is.
Belnis könyvei közül számomra is a Bird Box az, amit a legjobban várok. A Rebootnak pedig lehet, hogy angolul kezdek neki, ha sokáig nem lesz róla hír, pontosan mikor jelenik meg. :)
Üdv: Ladybird

Unknown írta...

Szia Raven!
Remélem a többihez is kedvet kapsz. :) Nekem a Reboot azért keltette fel a figyelmemet, mert nem hétköznapi és izgalmas kis sztorinak ígérkezik. Jó lenne, ha a Könyvfesztiválra megérkezne. (Kis sugallat a kiadónak. Lécci lécci :) )
Üdv: Belnis

Megjegyzés küldése