2016. november 30. | By: Ladybird

Karissa Laurel – The Norse Chronicles 1. – Midnight Burning


Egy jó fantasyre mindig nyitott vagyok! A Midnight Burning pedig kétségtelenül ez a kategória. Izgalmas, érdekes regény, egészen szokatlan mitológiai háttérrel. Készüljetek fel, mert megelevenedik előttünk az egész skandináv mitológia!



Karissa Laurel – The Norse Chronicles 1. – Midnight Burning


Solina Mundy lives a quiet life, running the family bakery in her small North Carolina hometown. But one night, she suffers a vivid nightmare in which a wolfish beast is devouring her twin brother, who lives in Alaska. The next morning, police notify her that Mani is dead. Driven to learn the truth, Solina heads for the Land of the Midnight Sun. Once there, she begins to suspect Mani’s friends know more about his death than they’ve let on. Skyla, an ex-Marine, is the only one willing to help her.

As Solina and Skyla delve into the mystery surrounding Mani’s death, Solina is stunned to learn that her own life is tied to Mani’s friends, his death, and the fate of the entire world. If she can’t learn to control her newfound gifts and keep her friends safe, a long-lost dominion over mortals will rise again, and everything she knows will fall into darkness.

Karissa Laurel | Goodreads | Moly


.

Még tavasszal keresett meg az írónő azzal, hogy elolvasnám-e az első könyvét, és írnék-e róla. Ilyen megtiszteltetés ritkán éri az embert, hacsak nem utazik főként angol nyelvű könyvekben. Így aztán képtelen voltam ellenállni, no nem mintha olyan nagyon akartam volna. Persze először elolvastam a fülszöveget, mert hatalmas öröm ide vagy oda, azért mégis csak az dönt el mindent. Ám ezután már nem kellett sokat gondolkodnom. Hiszen ki tudna nemet mondani egy rejtélyekkel teli történetnek, melyben farkasszerű bestiák, profetikus álmok, különleges képességek és egy rejtélyes haláleset van? Nem is beszélve arról, hogy mindez a csodálatos Alaszkában játszódik... Egy hozzám hasonló fantasy rajongó, aki szeretne a világ minden tájára eljutni, biztosan nem.

A történet főhőse Solina Mundy, a hihetetlenül szép, ám kissé csendes, visszahúzódó huszonéves lány, aki a szülei pékségében dolgozik Észak-Karolinában. Az ikertestvére, Mani, épp az ellentéte, imádja a kalandokat, és képtelen hosszabb időre lekötni magát. Ezért egy nap felkerekedik, és elutazik Alaszkába, hogy kalandokat keressen. Egy éjszaka azonban történik valami, Solina álmában egy borzalmas farkasszerű lényt lát, ami széttépi a bátyját. Hamarosan kiderül, hogy az álom nem volt véletlen, ugyanis Manit meggyilkolják. A helyi rendőrség tehetetlen, fogalmuk sincs, mi okozhatta a fiú halálát. Így az úgy lezáratlan marad. Ám a lány ebbe képtelen belenyugodni.
Néhány hónap múlva Solina úgy dönt, elutazik Alaszkába, mert itt az ideje, hogy felszámolja a testvére ottani életét, és végleg elrendezze a dolgait. Ebben segítségére siet Val Wotan, Mani egykori legjobb barátja.
Amikor Solina megérkezik Alaszkába még nem sejti, hogy az odautazásával maga is céltáblává válik, és hogy oka van annak, hogy Mani egykori kollégái titkolóznak előtte. Az egyetlen ember, aki segít neki kibogozni a testvére ügyeit, az egykori tengerészgyalogos lány, Skyla. Ám minél több dologra derül fény, Solina élete annál inkább összekuszálódik. Míg végül rá kell jönnie, hogy sem a testvére, sem annak kollégái nem azok, akiknek eddig hitte őket. Sőt, ő maga sem az.

Az alapján, amit most leírtam, ez is lehetne egy teljesen hétköznapi, klisékre épített történet vérfarkasokkal és naiv, szende szűz főszereplővel, ám ennél jóval több van ebben a regényben! Nem mondom, hogy teljesen egyedi a sztori, de mindenképpen eltér a megszokottól, legalábbis ami a mitológiai részét illeti. Eddig ugyanis még nem találkoztam olyan történettel, amelyben a vikingek világa napjainkban megelevenedne. Ez pedig üdítő változás volt a többi fantasyhez képest. 

Ahogyan az is, hogy nem egy csöpögős romantikus könyvről van szó. Annak ellenére sem, hogy hihetetlenül szexi pasik rohangálnak benne. Magas, izmos alfahímek, akik közül nem is egynek megakad a szeme Solinán. Azonban nem ez uralja a történetet. Az a halovány szerelmi szál pedig, ami a végére kibontakozik, szép lassan épül fel, és még csak egy csók sem csattan el a főhősök között. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek benne érzelmek. Csupán arról van szó, hogy a gyász és a rejtély megoldása az elsődleges, nem a romantika.

Ettől függetlenül, vagy talán éppen ezért egészen szerethető főhős Solina. Nem egy buta liba, nem akar mindig mindent egyedül megoldani. Nem megy bele ostoba helyzetekbe. Vagyis egyszer igen, de annak aztán hamar véget vet. Így könnyű volt azonosulni vele. Talán egy kicsit azt sajnálom, hogy nem tudtunk meg többet az ikertestvére és a közte lévő kapcsolatról. Mármint mesél róla néhányszor, de életképeket nem kapunk, ez pedig hiányzott egy kicsit. Mert ahogyan azt Solina is megfogalmazza olykor-olykor, Mani jóval izgalmasabb személyiség, mint ő. Ezért is sajnáltam, hogy a fiúnak nem sikerült olyan jól utánajárni a dolgoknak, mint a húgának, és ez az életébe került.


A többi szereplő is szerethető. Legalábbis ami a srácokat illeti, Thorinért őszintén mondom, én magam is bolondultam, ez pedig csak ritkán fordul elő velem. Hűvös, arrogáns, ugyanakkor törődik mindazokkal, akik neki dolgoznak. Imádtam, ahogy a sok adok-kapok mellett Sunshine-nak nevezte Solinát. És hogy nem akart bejutni a bugyijába. Nem úgy, mint Val... 
Val igazi játékos, mindent bevet, ha megtetszik neki valaki, és ha kell piszkos módszerekhez is nyúl. Egyszerre utáltam, és szerettem. 
Talán csak egyetlen szereplő volt a történetben, aki nem lopta be a szívembe magát, ez pedig Skyla, pedig nem kevés szerep jutott neki sem. Mégis valamiért nem sikerült kiismernem a lányt, és végig nem volt szimpatikus. Remélem, ez a második részben megváltozik majd.

Mindent összevetve ez egy nagyon jól felépített kis történet. Az egyetlen dolog, ami miatt nem lett kedvenc, hogy bár sok minden történik az első részben, megoldást csak nagyon keveset kapunk. Szerencsére már megjelent a második része is, amire amint lehet, sort is kerítek, de azért egy kis tüske maradt bennem emiatt. 
Aki esetleg kedvet kapott a történethez, az bátran vágjon bele, mert nem nehéz a nyelvezete, és garantálom, hogy magával ragadja a történet.




2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!
Nagyon tetszett a cikk és érdekelne, hogy magyarul megjelent-e már és ha igen milyen címen.

Sok sikert a továbbiakhoz :)

Ladybird írta...

Szia!

Sajnos még nem jelent meg itthon, de remélem, hogy felfigyel rá valamelyik kiadó, mert szerintem megérné kiadni. :) Ha ez megtörténik, mindenképpen írok majd róla.

Megjegyzés küldése