2016. április 20. | By: Ladybird

The Happy Bookaholic Tag



Holnap kezdődik a Könyvfesztivál, és érzem, ahogyan egyre jobban úrrá lesz rajtam a vásárlási láz. Bár megfogadtam, hogy nem engedek fel több könyvet a listámra, mint amennyit megosztottam veletek, képtelen voltam ellenállni a kísértésnek, és szorgosan gyűjtögettem tovább a címeket. De erről senkinek egy szót se... ;) Legyen ez a mi titkunk!
Nos, hát ezért ez a book tag, mert épp illik a jelenlegi állapotomra, és mert eljött a vallomások ideje. Remélem, nektek is tetszeni fog!


1. Miért szeretsz új könyveket venni?

Az eredeti kérdés úgy szólt, mit szeretsz benne, de úgy nagyon hülyén hangzott magyarul, ennek ellenére mégis inkább erre válaszolnék. Ha röviden kellene válaszolnom, mindent szeretek benne. Szeretek böngészgetni a neten – még pedig órákig  molyon, facebookon, goodreadsen, de akár könyvesboltokban is. Imádom azt az érzést, amikor fetámad bennem, az "ez most azonnal kell nekem" feeling. Aztán szeretek rohangálni a könyvesboltban ide-oda, mert természetesen mindig felállítok magam elé egy limitet, hogy ne szaladjon el nagyon velem a ló. Ez azt jelenti, hogy két könyvnél többet egyszerre nem nagyon szoktam engedélyezni magamnak, csak különleges alkalmakkor, amikor a férjem meglep egy random könyvesbolti túrával. Szóval, ha láttok egy őrült nőt könyvekkel a kezében száguldozni a könyvesboltban, és hol leteszi, hol felveszi ugyanazokat a könyveket órákon át, akkor tudjátok, hogy én vagyok az. :) 
És persze a leginkább azt szeretem, amikor otthon nézegethetem őket, majd bekucorodhatok a sarokba, és kávét szürcsölve olvasgathatom őket. 
Ezt az egész folyamatot egy használt könyvvel nem tehetem meg, ezért elég ritkán veszek használt könyvet. Már csak azért is, mert ha véletlenül olyat fogok ki, ami mellett cigiztek, azt nem tudom megtűrni a lakásban. Inkább legyen kevesebb könyvem, vagy kölcsönzök párat, de használtat csak a legritkább esetben engedek be.


2. Milyen gyakran vásárolsz új könyveket?

Nem túl gyakran. Átlagosan havi két alkalommal, a többi könyv vagy kölcsönzött, vagy kölcsönkért, esetleg recenziós példány. 


3. Hol szeretsz jobban vásárolni  könyvesboltokban vagy webshopokban?

Ez nehéz kérdés. Mostanában kezdtem el webshopokból rendelni, előtte többnyire könyvesboltokból szereztem be a drágaságaimat, már csak az imént vázolt rítus miatt is. De tény, hogy ha kiadótól vásárolok, több vándorol a kedvenc kiadóim zsebébe, és kevesebb a terjesztőkébe, plusz nagyobbak a kedvezmények. Bár néhányszor már megjártam a személyes átvétellel, mert olyan messzire kellett hozzá utaznom, hogy a kedvezmény kevesebb volt, mint az útiköltségem. A postában meg nem bízom, ezért azt szeretem, ha futárszolgálat hozza ki a könyveket, de az meg nyilván drága a kiadóknak... Szóval legyen elég annyi, hogy mindkettőnek látom a jó és a rossz oldalát, és mindkettőt egyaránt szeretem.


4. Van kedvenc könyvesboltod?

De van ám. Eddig akárhol is éltem, mindig volt egy bizonyos kedvencem, amit kiismertem, szerettem, és ahol otthon éreztem magam. Most éppen a Mammutban lévő Libri az, előtte a Nyugati melletti nagy Alexandrát szerettem nagyon, bár azt bejárni igazi félnapos túra volt. Szóval most a Mammutba szeretek járni. :) Ha pedig elfáradok, akkor irány a Libri kávézója, aminek a nevét nem írom ki, úgyis tudjátok, melyik az a kávézó, amelyik a Librikben található, és ott elszürcsölök egy Svájci Alpesi csokit. Nyami!


5. Szoktál előrendelni?

Ha valamit nagyon várok, akkor igen, előrendelem, de ritkán fordul elő velem, hogy nincs épp hatszáz másik olvasnivalóm, és azt mondom, nekem ez a lehető leghamarabb kell. Szóval gyakrabban várom ki a rendes megjelenést, semmint hogy előrendeljek, de azért hébe-hóba előfordul.


6. Van havi limited?

Havi limitet nem szoktam felállítani, csak amit már írtam, az egyszerre maximum csak két könyvet veszek szabályt. Persze ezt most felrúgom majd a Könyvfesztivál miatt, ugyanis sok könyvvel szándékozom majd hazatérni, de itt sem állítok be limitet. Ebben a hónapban direkt nem vettem könyveket, hogy majd ott többet költhessek.


7. Hogy állsz a könyvvásárlási tilalommal – szoktál élni vele?

A férjem néha megpróbál rávenni, hogy azokkal végezzek előbb, amik a polcomon csücsülnek, és beveti a jedi trükköt. Rám néz és megnyugtató, ám határozott hangon közli velem: Van már elég könyved, nem akarsz venni többet. Ez a legritkább esetben jön csak be neki. :) De egyébként sem ő, sem én nem szoktunk vásárlási tilalmat felállítani könyvekre. 


8. Milyen hosszú a kívánságlistád?

A nyilvános egyáltalán nem vészes, a titkos, amit a fejemben állítottam össze, végtelen. Éppen ezért nem is merem kitenni nyilvánosan, sőt, még én sem szeretek szembesülni vele, ezért írom csak fejben (meg a laptopomon egy titkos doc-ba). 


9. Melyik az a három könyv (a kívánságlistádról vagy az előrendeltek közül), amiket most azonnal a magadénak akarsz tudni?

Három??? Ez most komoly? Fogalmam sincs, melyik háromat válasszam. Ez olyan, mintha valaki azt kérdezné, melyik három ujjamhoz ragaszkodom. Nem három kell, hanem mind, az összes, és most rögtön! Na jó, veszek egy mély lélegzetet, és gyorsan kimondom az első háromat, ami eszembe jut.
Neal Stephenson – Seveneves – A hét Éva, Scott hawkins – Az Égett-hegyi Könyvtár és A.M. Aranth – Oculus.

Ezúttal nem hívnék ki senkit, ha tetszett a tag, vigyétek szabadon! ;)



3 megjegyzés:

Bea írta...

Nagyon jó ez a tag, igazi könyvmoly-téma. A Könyvfesztiválos vásárlással teljesen egyetértek. Én ma elkezdtem összeadni, hogy ha megveszem azokat a könyveket, amiket fejben összeállítottam, mennyi pénz jön ki, de aztán hamar abbahagytam inkább. :D :D (nem is beszélve arról, hogy mi van ha ott is beleszeretek valamibe?) ;)

Ladybird írta...

Bátor vagy! Én nem mertem neki állni kiszámolni, mennyit fogok költeni. :D Jobb azzal nem szembesülni. Attól meg én is tartok, hogy mi lesz azokkal a könyvekkel, amikbe ott zúgok bele... :( Szegényeket, nem hagyhatom csak úgy ott!
Te melyik nap leszel kinn? :)

Bea írta...

Haha, én is azért álltam le vele :D
Szombaton szerintem ebéd után érek ki kb, aztán estig kint leszek. Van több program is, amin részt akarok venni, de majd meglátjuk. Te?

Megjegyzés küldése